Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/16133
Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorÁlvarez Gaona, Izmari Jaseles
dc.contributor.authorFanzone, Martínes
dc.contributor.authorGalmarini, Mara Virginiaes
dc.contributor.authorChirife, Jorgees
dc.contributor.authorFerreras Charro, Rebecaes
dc.contributor.authorGarcía Estévez, Ignacioes
dc.contributor.authorEscribano Bailón, María Teresaes
dc.date.accessioned2023-04-04T14:20:06Z-
dc.date.available2023-04-04T14:20:06Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationÁlvarez Gaona, I. J. et al. Encapsulation of phenolic compounds by spray drying of Ancellotta and Aspirant Bouchet wines to produce powders with potential use as natural food colorants [en línea]. Postprint de artículo publicado en Food Bioscience. 2022, 50, Parte A. doi: 10.1016/j.fbio.2022.102093. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/16133es
dc.identifier.issn2212-4292-
dc.identifier.urihttps://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/16133-
dc.description.abstractAbstract: Ancellotta and Aspirant Bouchet, Vitis vinifera L., are wines with a high anthocyanin concentration that have been used to increase color in high-quality red wines. This work was focused on the encapsulation of Ancellotta (ANCE) and Aspirant Bouchet (AB) wines by spray drying and obtaining wine powders (WP) with a high concentration of phenolic compounds. Spray drying conditions were optimized and the phenolic compounds in the WP were characterized. All WP were evaluated for moisture content, water activity, color parameters, anthocyanins, and flavan-3-ols composition. There was no significant difference in total anthocyanins content of ANCE and AB WP when inlet air temperature increased from 135 to 145°C with a fixed carrier concentration of 8% (w/w) but a decrease in the total anthocyanins was observed when carrier concentration increased to 10% (w/w). Regarding color evaluation, ANCE and AB WP corresponded to the fourth quadrant of color space CIELAB indicating blue - red color (348–357°), characteristic of anthocyanins and wine. In general, the values of hue angle were not affected at higher percentages of carrier agent, consequently, an increase in the ratio carrier-wine did not lead to a dilution of material. These results indicate that inlet air temperature (in the selected range) did not influence the anthocyanin profile in the WP and has allowed for optimization of the conditions to obtain phenolic-rich colored powders with potential use as natural antioxidants and food colorants.es
dc.formatapplication/pdfes
dc.language.isoenges
dc.publisherElsevieres
dc.relationEncapsulación de vinos tintos argentinos por secado spray y su potencial aplicación en alimentos-
dc.rightsAcceso abierto. 12 meses de embargo*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.sourcePostprint de artículo publicado en Food Bioscience. 2022, 50, Parte Aes
dc.subjectANCELLOTTAes
dc.subjectBOUCHET ASPIRANTEes
dc.subjectANTOCIANINASes
dc.subjectSECADO POR ASPERSIONes
dc.subjectENCAPSULACIONes
dc.subjectCOLORANTES NATURALESes
dc.titleEncapsulation of phenolic compounds by spray drying of Ancellotta and Aspirant Bouchet wines to produce powders with potential use as natural food colorantses
dc.typeArtículoes
dc.identifier.doi10.1016/j.fbio.2022.102093-
dc.contributor.orcid0000-0001-6411-729X-
uca.disciplinaINGENIERIA EN ALIMENTOSes
uca.issnrd1es
uca.affiliationFil: Álvarez Gaona, Izmari Jasel. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias; Argentinaes
uca.affiliationFil: Álvarez Gaona, Izmari Jasel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Fanzone, Martín. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentinaes
uca.affiliationFil: Galmarini, Mara Virginia. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias; Argentinaes
uca.affiliationFil: Galmarini, Mara Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Chirife, Jorge. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentinaes
uca.affiliationFil: Ferreras Charro, Rebeca. Universidad de Salamanca. Facultad de Farmacia. Área de Nutrición y Bromatología. Grupo de Investigación en Polifenoles; Españaes
uca.affiliationFil: García Estévez, Ignacio. Universidad de Salamanca. Facultad de Farmacia. Área de Nutrición y Bromatología. Grupo de Investigación en Polifenoles; Españaes
uca.affiliationFil: Escribano Bailón, María Teresa. Universidad de Salamanca. Facultad de Farmacia. Área de Nutrición y Bromatología. Grupo de Investigación en Polifenoles; Españaes
uca.versionpublishedVersiones
item.languageiso639-1en-
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
crisitem.author.deptFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.deptConsejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas-
crisitem.author.deptFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.deptFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.deptLaboratorio de Ingeniería en Alimentos-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
Aparece en las colecciones: Artículos
Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato
encapsulation-phenolic-compounds.pdf1,04 MBAdobe PDFVista previa
Visualizar/Abrir
encapsulation-phenolic-compounds-anexo.pdf730,62 kBAdobe PDFVista previa
Visualizar/Abrir
Mostrar el registro sencillo del ítem

Visualizaciones de página(s)

70
comprobado en 27-abr-2024

Descarga(s)

39
comprobado en 27-abr-2024

Google ScholarTM

Consultar


Altmetric


Este ítem está sujeto a una licencia Creative Commons Licencia Creative Commons Creative Commons