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https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/15089
Campo DC | Valor | Lengua/Idioma |
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dc.contributor.author | Santos, María V. | es |
dc.contributor.author | Sansiñena, Marina Julia | es |
dc.contributor.author | Zaritzky, Noemí | es |
dc.contributor.author | Chirife, Jorge | es |
dc.date.accessioned | 2022-09-26T12:29:17Z | - |
dc.date.available | 2022-09-26T12:29:17Z | - |
dc.date.issued | 2017 | - |
dc.identifier.citation | Santos, M. V. et al. Experimental determination of surface heat transfer coefficient in a dry ice-ethanol cooling bath using a numerical approach [en línea]. Cryolettes. 2017, 38 (2). Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/15089 | es |
dc.identifier.issn | 0143-2044 | - |
dc.identifier.uri | https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/15089 | - |
dc.description.abstract | Abstract: Background: Dry ice-ethanol bath (-78ºC) have been widely used in low temperature biological research to attain rapid cooling of samples below freezing temperature. The prediction of cooling rates of biological samples immersed in dry ice-ethanol bath is of practical interest in cryopreservation. The cooling rate can be obtained using mathematical models representing the heat conduction equation in transient state. Additionally, at the solid cryogenic-fluid interface, the knowledge of the surface heat transfer coefficient (h) is necessary for the convective boundary condition in order to correctly establish the mathematical problem. Objective: The study was to apply numerical modeling to obtain the surface heat transfer coefficient of a dry ice-ethanol bath. Materials and methods: A numerical finite element solution of heat conduction equation was used to obtain surface heat transfer coefficients from measured temperatures at the center of polytetrafluoroethylene and polymethylmetacrylate cylinders immersed in a dry ice-ethanol cooling bath. The numerical model considered the temperature dependence of thermophysical properties of plastic materials used. Results: A negative linear relationship is observed between cylinder diameter and heat transfer coefficient in the liquid bath, the calculated h values were 308, 135 and 62.5 W/(m2K) for PMMA 1.3, PTFE 2.59 and 3.14 cm in diameter, respectively. Conclusion: The calculated heat transfer coefficients were consistent among several replicates; h in dry ice-ethanol showed an inverse relationship with cylinder diameter. | es |
dc.format | application/pdf | es |
dc.language.iso | eng | es |
dc.rights | Acceso abierto | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ | * |
dc.source | Cryolettes. 2017, 38 (2) | es |
dc.subject | TEMPERATURA | es |
dc.subject | ENFRIAMIENTO | es |
dc.subject | TRANSFERENCIA DE CALOR | es |
dc.subject | ETANOL | es |
dc.title | Experimental determination of surface heat transfer coefficient in a dry ice-ethanol cooling bath using a numerical approach | es |
dc.type | Artículo | es |
uca.disciplina | INGENIERIA EN ALIMENTOS | es |
uca.issnrd | 1 | es |
uca.affiliation | Fil: Santos, María V. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Santos, María V. Universidad Nacional de La Plata. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Santos, María V. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Sansiñena, Marina Julia. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Sansiñena, Marina Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Zaritzky, Noemí. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Zaritzky, Noemí. Universidad Nacional de La Plata. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Zaritzky, Noemí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Chirife, Jorge. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina | es |
uca.version | publishedVersion | es |
item.languageiso639-1 | en | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
crisitem.author.dept | Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias | - |
crisitem.author.dept | Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias | - |
crisitem.author.dept | Laboratorio de Ingeniería en Alimentos | - |
crisitem.author.parentorg | Pontificia Universidad Católica Argentina | - |
crisitem.author.parentorg | Pontificia Universidad Católica Argentina | - |
crisitem.author.parentorg | Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias | - |
Aparece en las colecciones: | Artículos |
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