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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorSantos, María V.es
dc.contributor.authorSansiñena, Marina Juliaes
dc.contributor.authorZaritzky, Noemíes
dc.contributor.authorChirife, Jorgees
dc.date.accessioned2022-09-26T12:29:17Z-
dc.date.available2022-09-26T12:29:17Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationSantos, M. V. et al. Experimental determination of surface heat transfer coefficient in a dry ice-ethanol cooling bath using a numerical approach [en línea]. Cryolettes. 2017, 38 (2). Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/15089es
dc.identifier.issn0143-2044-
dc.identifier.urihttps://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/15089-
dc.description.abstractAbstract: Background: Dry ice-ethanol bath (-78ºC) have been widely used in low temperature biological research to attain rapid cooling of samples below freezing temperature. The prediction of cooling rates of biological samples immersed in dry ice-ethanol bath is of practical interest in cryopreservation. The cooling rate can be obtained using mathematical models representing the heat conduction equation in transient state. Additionally, at the solid cryogenic-fluid interface, the knowledge of the surface heat transfer coefficient (h) is necessary for the convective boundary condition in order to correctly establish the mathematical problem. Objective: The study was to apply numerical modeling to obtain the surface heat transfer coefficient of a dry ice-ethanol bath. Materials and methods: A numerical finite element solution of heat conduction equation was used to obtain surface heat transfer coefficients from measured temperatures at the center of polytetrafluoroethylene and polymethylmetacrylate cylinders immersed in a dry ice-ethanol cooling bath. The numerical model considered the temperature dependence of thermophysical properties of plastic materials used. Results: A negative linear relationship is observed between cylinder diameter and heat transfer coefficient in the liquid bath, the calculated h values were 308, 135 and 62.5 W/(m2K) for PMMA 1.3, PTFE 2.59 and 3.14 cm in diameter, respectively. Conclusion: The calculated heat transfer coefficients were consistent among several replicates; h in dry ice-ethanol showed an inverse relationship with cylinder diameter.es
dc.formatapplication/pdfes
dc.language.isoenges
dc.rightsAcceso abierto*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.sourceCryolettes. 2017, 38 (2)es
dc.subjectTEMPERATURAes
dc.subjectENFRIAMIENTOes
dc.subjectTRANSFERENCIA DE CALORes
dc.subjectETANOLes
dc.titleExperimental determination of surface heat transfer coefficient in a dry ice-ethanol cooling bath using a numerical approaches
dc.typeArtículoes
uca.disciplinaINGENIERIA EN ALIMENTOSes
uca.issnrd1es
uca.affiliationFil: Santos, María V. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentinaes
uca.affiliationFil: Santos, María V. Universidad Nacional de La Plata. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentinaes
uca.affiliationFil: Santos, María V. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Sansiñena, Marina Julia. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentinaes
uca.affiliationFil: Sansiñena, Marina Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Zaritzky, Noemí. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentinaes
uca.affiliationFil: Zaritzky, Noemí. Universidad Nacional de La Plata. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentinaes
uca.affiliationFil: Zaritzky, Noemí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Chirife, Jorge. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentinaes
uca.versionpublishedVersiones
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1en-
crisitem.author.deptFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.deptFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.deptLaboratorio de Ingeniería en Alimentos-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
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