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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorLombardi, Juliaes
dc.contributor.authorPellegrino, José Manueles
dc.contributor.authorSoazo, Marinaes
dc.contributor.authorFolmer Corrêa, Ana Paulaes
dc.contributor.authorBrandelli, Adrianoes
dc.contributor.authorRisso, Patricia H.es
dc.contributor.authorBoeris, Valeriaes
dc.date.accessioned2020-04-06T20:37:58Z-
dc.date.available2020-04-06T20:37:58Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationLombardi, J. et. al. Mineral fortification modifies physical and microstructural characteristics of milk gels coagulated by a bacterial enzymatic pool [en línea]. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces. 2018, 161. doi:10.1016/j.colsurfb.2017.10.043 Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/9645es
dc.identifier.urihttps://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/9645-
dc.description.abstractAbstract: An enzymatic pool from the Amazonian bacterium Bacillus sp. P7 was used as milk coagulant. Discovery of novel coagulants is of great interest in dairy industry for the development of new textures in cheese. Color, mechanical and microstructural characterization of milk gels induced by the bacterial enzymatic pool was carried out. Effect of mineral fortification on these characteristics was studied. Whiter gels with smaller pore diameters were obtained in the presence of Ca2+ or Mg2+. These characteristics seemed to be influenced by the effect of ionic strength on casein structure which was also evidenced by digital texture features analysis. On the other hand, specific affinity of the assayed cations for milk proteins showed to be important in the development of the mechanical texture of the gels. Firmness and fracture force of milk gels obtained in the presence of Zn2+ or Ca2+ were higher than in the presence of Mg2+ and Na2+.es
dc.formatapplication/pdfes
dc.language.isoenges
dc.publisherElsevieres
dc.rightsAcceso abierto*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.sourceColloids and Surfaces B: Biointerfaces. 2018, 161es
dc.subjectINDUSTRIA LACTEAes
dc.subjectBACILLUS SUBTILISes
dc.subjectLECHEes
dc.subjectCALCIOes
dc.subjectMAGNESIOes
dc.subjectMINERALIZACIONes
dc.subjectSODIOes
dc.subjectZINCes
dc.subjectGELIFICACIONes
dc.titleMineral fortification modifies physical and microstructural characteristics of milk gels coagulated by a bacterial enzymatic pooles
dc.typeArtículoes
dc.identifier.doi10.1016/j.colsurfb.2017.10.043-
dc.identifier.pmid29096374-
uca.disciplinaINGENIERIA EN ALIMENTOSes
uca.issnrd1es
uca.affiliationFil: Lombardi, Julia. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Lombardi, Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Pellegrino, José Manuel. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Pellegrino, José Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Fisiología Experimental; Argentinaes
uca.affiliationFil: Soazo, Marina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Soazo, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Soazo, Marina. Instituto de Química Rosario; Argentinaes
uca.affiliationFil: Folmer Corrêa, Ana Paula. Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Instituto de Ciência e Tecnologia de Alimentos. Laboratório de Bioquimica e Microbiologia Aplicada; Brasiles
uca.affiliationFil: Brandelli, Adriano. Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Instituto de Ciência e Tecnologia de Alimentos. Laboratório de Bioquimica e Microbiologia Aplicada; Brasiles
uca.affiliationFil: Risso, Patricia H. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Risso, Patricia H. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Risso, Patricia H. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentinaes
uca.affiliationFil: Boeris, Valeria. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Boeris, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Boeris, Valeria. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; Argentinaes
uca.versionacceptedVersiones
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1en-
crisitem.author.deptFacultad de Química e Ingeniería del Rosario-
crisitem.author.deptDepartamento de Investigación Institucional-
crisitem.author.deptConsejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas-
crisitem.author.orcid0000-0002-2978-6743-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgFacultad de Química e Ingeniería del Rosario-
Aparece en las colecciones: Artículos
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