Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/9497
Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorLópez, Débora Nataliaes
dc.contributor.authorIngrassia, Rominaes
dc.contributor.authorBusti, Pabloes
dc.contributor.authorBonino, Juliaes
dc.contributor.authorDelgado, Juan Franciscoes
dc.contributor.authorWagner, Jorgees
dc.contributor.authorBoeris, Valeriaes
dc.contributor.authorSpelzini, Daríoes
dc.date.accessioned2020-03-02T22:49:47Z-
dc.date.available2020-03-02T22:49:47Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationLópez, D. et al. Structural characterization of protein isolates obtained from chia (Salvia hispanica L.) seeds [en línea]. LWT - Food Science and Technology. 2018, 90. doi:10.1016/j.lwt.2017.12.060 Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/9497es
dc.identifier.issn0023-6438-
dc.identifier.urihttps://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/9497-
dc.description.abstractAbstract: Chia protein isolates (CPI) were obtained through isoelectric precipitation under two different conditions in order to compare their structural properties. Extraction was carried out at pH 10 or 12, whereas precipitation pH was fixed at 4.5. Samples were named as CPI10 or CPI12, according to their extraction pH (10 or 12, respectively). The recovery of chia proteins was higher when the extraction was carried out at pH 12 (17% for CPI12 and 13% for CPI10); however, CPI12 protein content (775  g/kg) was slightly lower than CPI10 protein content (782  g/kg). Both samples showed similar SDS-PAGE pattern. Protein dispersions of both isolates led to highly stabilized particles due to their negative ζ potential (around −54 mV). CPI10 has a higher proportion of small particles in suspension, revealed by a lower d3,2 value. Spectroscopic techniques showed that CPI10 presented higher content of β-helix than CPI12, resulting in higher thermal stability. This observation was supported by FT-IR spectroscopy since CPI10 presented less unordered structure than CPI12. The energy of endotherms obtained in CPI12 was considerably lower than in CPI10. Extraction at higher alkaline conditions led to a more denatured protein conformation with a higher content of random structure (18.1% for CPI10 and 22.9% for CPI12).es
dc.formatapplication/pdfes
dc.language.isoenges
dc.publisherElsevieres
dc.rightsAcceso abierto*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.sourceLWT - Food Science and Technology. 2018, 90es
dc.subjectCHIAes
dc.subjectPROTEINAS VEGETALESes
dc.subjectINDUSTRIA ALIMENTARIAes
dc.titleStructural characterization of protein isolates obtained from chia (Salvia hispanica L.) seedses
dc.typeArtículoes
dc.identifier.doi10.1016/j.lwt.2017.12.060-
uca.disciplinaINGENIERIA EN ALIMENTOSes
uca.issnrd1es
uca.affiliationFil: López, Débora. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Física. Área Fisicoquímica; Argentinaes
uca.affiliationFil: López, Débora. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Ingrassia, Romina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Física. Área Fisicoquímica; Argentinaes
uca.affiliationFil: Ingrassia, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Busti, Pablo. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Tecnología. Área Tecnología de los Alimentos; Argentinaes
uca.affiliationFil: Bonino, Julia. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; Argentinaes
uca.affiliationFil: Delgado, Juan Francisco. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentinaes
uca.affiliationFil: Delgado, Juan Francisco. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Wagner, Jorge. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentinaes
uca.affiliationFil: Delgado, Juan Francisco. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Boeris, Valeria. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Física. Área Fisicoquímica; Argentinaes
uca.affiliationFil: Boeris, Valeria. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; Argentinaes
uca.affiliationFil: Spelzini, Darío. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Física. Área Fisicoquímica; Argentinaes
uca.affiliationFil: Spelzini, Darío. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; Argentinaes
uca.versionacceptedVersiones
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1en-
crisitem.author.deptFacultad de Química e Ingeniería del Rosario-
crisitem.author.deptDepartamento de Investigación Institucional-
crisitem.author.deptConsejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas-
crisitem.author.deptFacultad de Química e Ingeniería del Rosario-
crisitem.author.deptDepartamento de Investigación Institucional-
crisitem.author.deptConsejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas-
crisitem.author.deptFacultad de Química e Ingeniería del Rosario-
crisitem.author.deptDepartamento de Investigación Institucional-
crisitem.author.deptConsejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas-
crisitem.author.orcid0000-0002-9309-2703-
crisitem.author.orcid0000-0002-2978-6743-
crisitem.author.orcid0000-0002-5023-9330-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgFacultad de Química e Ingeniería del Rosario-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgFacultad de Química e Ingeniería del Rosario-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgFacultad de Química e Ingeniería del Rosario-
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