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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorLópez, Débora Nataliaes
dc.contributor.authorGalante, Micaelaes
dc.contributor.authorRuggieri, Germánes
dc.contributor.authorPiaruchi, Juliaes
dc.contributor.authorDib, María E.es
dc.contributor.authorMontellano Duran, Nataliaes
dc.contributor.authorLombardi, Juliaes
dc.contributor.authorDe Sanctis, Marianaes
dc.contributor.authorBoeris, Valeriaes
dc.contributor.authorRisso, Patricia H.es
dc.contributor.authorSpelzini, Daríoes
dc.date.accessioned2019-07-03T16:24:09Z-
dc.date.available2019-07-03T16:24:09Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationLópez D. N., et al. Peptidase from Aspergillus niger NRRL 3 : optimization of its production by solid-state fermentation, purification and characterization [en línea]. LWT - Food Science and Technology. 2018, 98. doi:10.1016/j.lwt.2018.09.013. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/8366es
dc.identifier.issn0023-6438-
dc.identifier.urihttps://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/8366-
dc.description.abstractAbstract: Orange peels, soybean hulls, Ilex paraguariensis and Platanus x hispanica were evaluated as solid substrates in order to produce peptidases from Aspergillus niger NRRL3 (PAN) under solid-state fermentation. The mixture of soybean hulls and orange peels enabled fungal development and showed the highest peptidase production. The optimal conditions for PAN production were found to be as follows: soybean hulls/orange peels mass ratio, 0.25; initial pH, 7.05; K2HPO4 43.5 g/L and 4.03 g/L NaNO3; inoculation with 5000 conidia per 3 g of solid substrate; incubation conditions, 30 °C for 5 days. Under these conditions, the peptidase activity was 1000 ± 100 AU/mL. PAN concentration was performed by adsorption on a DEAE-cellulose matrix. The subsequent purification was carried out by gel filtration on Sephadex G-100, with a global purification factor of about 9. PAN proved to belong to the serine-type of peptidases, its highest peptidase activity being at 65 °C. However, proteolysis at 60 °C proved more suitable due to the differences in the inactivation rate. Besides, PAN showed high stability over a pH range of 4–11. Taking all this into account, we herein describe the production and purification of a serine peptidase from Aspergillus niger NRRL3 for the first time.es
dc.formatapplication/pdfes
dc.language.isoenges
dc.publisherElsevieres
dc.rightsAcceso abierto. 1 año de embargoes
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/es
dc.sourceLWT - Food Science and Technology 2018:98es
dc.subjectASPERGILLUS NIGERes
dc.subjectENZIMASes
dc.subjectMANEJO DE DESECHOSes
dc.subjectDESECHOS AGRICOLASes
dc.subjectDESECHOS INDUSTRIALESes
dc.subjectFERMENTACIONes
dc.subjectRESIDUOS SOLIDOSes
dc.subjectPURIFICACIONes
dc.titlePeptidase from Aspergillus niger NRRL 3 : optimization of its production by solid-state fermentation, purification and characterizationes
dc.typeArtículoes
uca.pathFacultad de Química e Ingeniería del Rosario|Artículoses
uca.disciplinaINGENIERIAes
uca.filename/home/data-uca-generic/folder_facultad/varios/peptidase-from-aspergillus-niger/metadata.xmles
uca.issnrd1es
uca.affiliationFil: López, Débora. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentinaes
uca.affiliationFil: López, Débora. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: López, Débora. Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; Argentinaes
uca.affiliationFil: Galante, Micaela. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Galante, Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Galante, Micaela. Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; Argentinaes
uca.affiliationFil: Ruggieri, Germán. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Piaruchi, Julia. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Dib, María E. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Montellano Duran, Natalia. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Montellano Duran, Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Lombardi, Julia. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Lombardi, Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: De Sanctis, Mariana. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Boeris, Valeria. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Boeris, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Boeris, Valeria. Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; Argentinaes
uca.affiliationFil: Risso, Patricia H. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Risso, Patricia H. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Risso, Patricia H. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentinaes
uca.affiliationFil: Spelzini, Darío. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Spelzini, Darío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Spelzini, Darío. Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; Argentinaes
uca.date.embargoend2020-06-01-
uca.versionpublishedVersiones
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1en-
crisitem.author.deptFacultad de Química e Ingeniería del Rosario-
crisitem.author.deptDepartamento de Investigación Institucional-
crisitem.author.deptConsejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas-
crisitem.author.deptFacultad de Química e Ingeniería del Rosario-
crisitem.author.deptDepartamento de Investigación Institucional-
crisitem.author.deptFacultad de Química e Ingeniería del Rosario-
crisitem.author.deptDepartamento de Investigación Institucional-
crisitem.author.deptConsejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas-
crisitem.author.deptFacultad de Química e Ingeniería del Rosario-
crisitem.author.deptDepartamento de Investigación Institucional-
crisitem.author.deptConsejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas-
crisitem.author.orcid0000-0002-9309-2703-
crisitem.author.orcid0000-0002-2978-6743-
crisitem.author.orcid0000-0002-5023-9330-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgFacultad de Química e Ingeniería del Rosario-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgFacultad de Química e Ingeniería del Rosario-
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