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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorBusso Casati, Carolinaes
dc.contributor.authorBaeza, Rosaes
dc.contributor.authorSánchez, Virginia See "Sánchez, Virginia Estela"es
dc.contributor.authorCatalano, Alejandraes
dc.contributor.authorLópez, Paulaes
dc.contributor.authorZamora, María Claraes
dc.contributor.otherUniversidad Católica Argentina (Buenos Aires). Facultad de Ciencias Agrariases
dc.contributor.otherConsejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (Argentina)es
dc.contributor.otherUniversidad de Buenos Aires (Argentina). Facultad de Farmacia y Bioquímicaes
dc.date.accessioned2019-06-06T00:48:25Z-
dc.date.available2019-06-06T00:48:25Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationBusso Casati, C., R. Baeza, V. Sanchez, A. Catalano, P. López y M. C. Zamora.. 2015. Thermal degradation kinetics of monomeric anthocyanins, colour changes and storage effect in elderberry juices [en línea]. Postprint del artículo publicado en Journal of Berry Research. 5. DOI: 10.3233/JBR-150088 Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/5470es
dc.identifier.urihttps://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/5470-
dc.description.abstractAbstract: Elderberry (Sambucus nigra L.) is considered an interesting fruit as food ingredient, due to its high content of anthocyanins that give products an attractive red colour. OBJECTIVE: The aim of present study was to evaluate the kinetics of elderberry monomeric anthocyanin (MAcy) and colour degradation due to thermal processing and storage. METHODS: Anthocyanins content was measured with pH-differential method. CIELab parameters were obtained with a Minolta Spectrophotometer, total phenolics were determined by Folin-Ciocalteu method. MAcy degradation and evolution of colour parameter a∗ were fitted to a first–order model. RESULTS: The degradation rate of a∗ was about three times lower than MAcy degradation rate. Activation energy for degradation of a∗ and MAcy were 140.6 and 144.6 kJ mol−1 respectively. Degradation rates (k) obtained during storage were 0.025 d−1 for MAcy and 0.0064 d−1 for a∗. During storage, 50% reduction of initial values was at 120 days for MAcy and at 432 days for colour parameter a∗ at 25ºC. However, a high retention of polyphenols and antioxidant was noted. CONCLUSIONS: Kinetic parameters calculated for elderberry juice can be used to design a thermal treatment to obtain a high retention of colour and bioactive compoundses
dc.formatapplication/pdfes
dc.language.isospaes
dc.rightsAcceso Abiertoes
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/es
dc.sourcePostprint del artículo publicado en Journal of Berry Research 5, 2015es
dc.subjectANTOCIANINASes
dc.subjectCOLORes
dc.subjectCINETICAes
dc.subjectPOLIFENOLESes
dc.subjectPROCESAMIENTOS TECNICOSes
dc.subjectANTIOXIDANTESes
dc.titleThermal degradation kinetics of monomeric anthocyanins, colour changes and storage effect in elderberry juiceses
dc.typeArtículoes
uca.pathFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias|Artículoses
uca.disciplinaPRODUCCION AGROPECUARIAes
uca.filename/home/data-uca-generic/folder_generic_common/Ing. y Cs.Agrarias/Art�culos/thermal-degradation-kinetics-monomeric/metadata.xmles
uca.issnrd1es
uca.affiliationFil: Busso Casati, Carolina. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentinaes
uca.affiliationFil: Baeza, Rosa. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentinaes
uca.affiliationFil: Sánchez, Virginia. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentinaes
uca.affiliationFil: Catalano, Alejandra. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquimica; Argentinaes
uca.affiliationFil: López, Paula. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquimica; Argentinaes
uca.affiliationFil: Catalano, Alejandra. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco Universidad de Buenos Aires. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentinaes
uca.affiliationFil: López, Paula. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco Universidad de Buenos Aires. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentinaes
uca.affiliationFil: Zamora, María Clara. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentinaes
uca.affiliationFil: Zamora, María Clara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
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uca.versionpublishedVersiones
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1es-
crisitem.author.deptFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.deptFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.deptFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.deptLaboratorio de Ingeniería en Alimentos-
crisitem.author.deptFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.orcid0000-0003-2138-0017-
crisitem.author.orcid0000-0002-2900-4529-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
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