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https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/5470
Campo DC | Valor | Lengua/Idioma |
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dc.contributor.author | Busso Casati, Carolina | es |
dc.contributor.author | Baeza, Rosa | es |
dc.contributor.author | Sánchez, Virginia See "Sánchez, Virginia Estela" | es |
dc.contributor.author | Catalano, Alejandra | es |
dc.contributor.author | López, Paula | es |
dc.contributor.author | Zamora, María Clara | es |
dc.contributor.other | Universidad Católica Argentina (Buenos Aires). Facultad de Ciencias Agrarias | es |
dc.contributor.other | Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (Argentina) | es |
dc.contributor.other | Universidad de Buenos Aires (Argentina). Facultad de Farmacia y Bioquímica | es |
dc.date.accessioned | 2019-06-06T00:48:25Z | - |
dc.date.available | 2019-06-06T00:48:25Z | - |
dc.date.issued | 2015 | - |
dc.identifier.citation | Busso Casati, C., R. Baeza, V. Sanchez, A. Catalano, P. López y M. C. Zamora.. 2015. Thermal degradation kinetics of monomeric anthocyanins, colour changes and storage effect in elderberry juices [en línea]. Postprint del artículo publicado en Journal of Berry Research. 5. DOI: 10.3233/JBR-150088 Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/5470 | es |
dc.identifier.uri | https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/5470 | - |
dc.description.abstract | Abstract: Elderberry (Sambucus nigra L.) is considered an interesting fruit as food ingredient, due to its high content of anthocyanins that give products an attractive red colour. OBJECTIVE: The aim of present study was to evaluate the kinetics of elderberry monomeric anthocyanin (MAcy) and colour degradation due to thermal processing and storage. METHODS: Anthocyanins content was measured with pH-differential method. CIELab parameters were obtained with a Minolta Spectrophotometer, total phenolics were determined by Folin-Ciocalteu method. MAcy degradation and evolution of colour parameter a∗ were fitted to a first–order model. RESULTS: The degradation rate of a∗ was about three times lower than MAcy degradation rate. Activation energy for degradation of a∗ and MAcy were 140.6 and 144.6 kJ mol−1 respectively. Degradation rates (k) obtained during storage were 0.025 d−1 for MAcy and 0.0064 d−1 for a∗. During storage, 50% reduction of initial values was at 120 days for MAcy and at 432 days for colour parameter a∗ at 25ºC. However, a high retention of polyphenols and antioxidant was noted. CONCLUSIONS: Kinetic parameters calculated for elderberry juice can be used to design a thermal treatment to obtain a high retention of colour and bioactive compounds | es |
dc.format | application/pdf | es |
dc.language.iso | spa | es |
dc.rights | Acceso Abierto | es |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ | es |
dc.source | Postprint del artículo publicado en Journal of Berry Research 5, 2015 | es |
dc.subject | ANTOCIANINAS | es |
dc.subject | COLOR | es |
dc.subject | CINETICA | es |
dc.subject | POLIFENOLES | es |
dc.subject | PROCESAMIENTOS TECNICOS | es |
dc.subject | ANTIOXIDANTES | es |
dc.title | Thermal degradation kinetics of monomeric anthocyanins, colour changes and storage effect in elderberry juices | es |
dc.type | Artículo | es |
uca.path | Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias|Artículos | es |
uca.disciplina | PRODUCCION AGROPECUARIA | es |
uca.filename | /home/data-uca-generic/folder_generic_common/Ing. y Cs.Agrarias/Art�culos/thermal-degradation-kinetics-monomeric/metadata.xml | es |
uca.issnrd | 1 | es |
uca.affiliation | Fil: Busso Casati, Carolina. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Baeza, Rosa. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Sánchez, Virginia. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Catalano, Alejandra. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquimica; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: López, Paula. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquimica; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Catalano, Alejandra. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco Universidad de Buenos Aires. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: López, Paula. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco Universidad de Buenos Aires. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Zamora, María Clara. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Zamora, María Clara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina | es |
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uca.version | publishedVersion | es |
item.languageiso639-1 | es | - |
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item.grantfulltext | open | - |
crisitem.author.dept | Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias | - |
crisitem.author.dept | Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias | - |
crisitem.author.dept | Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias | - |
crisitem.author.dept | Laboratorio de Ingeniería en Alimentos | - |
crisitem.author.dept | Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0003-2138-0017 | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0002-2900-4529 | - |
crisitem.author.parentorg | Pontificia Universidad Católica Argentina | - |
crisitem.author.parentorg | Pontificia Universidad Católica Argentina | - |
crisitem.author.parentorg | Pontificia Universidad Católica Argentina | - |
crisitem.author.parentorg | Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias | - |
crisitem.author.parentorg | Pontificia Universidad Católica Argentina | - |
Aparece en las colecciones: | Artículos |
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