Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem:
https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/19867
Campo DC | Valor | Lengua/Idioma |
---|---|---|
dc.contributor.author | Vago, María Elena | es |
dc.contributor.author | Fernandez, Paula Virginia | es |
dc.contributor.author | Ezquiaga, Juan Pedro | es |
dc.contributor.author | Maiale, Santiago Javier | es |
dc.contributor.author | Rodriguez, Andrés Alberto | es |
dc.contributor.author | Acosta, Juan Manuel | es |
dc.contributor.author | Gortari, Maximiliano | es |
dc.contributor.author | Ruiz, Oscar Adolfo | es |
dc.contributor.author | Ciancia, Marina | es |
dc.date.accessioned | 2025-05-30T21:17:13Z | - |
dc.date.available | 2025-05-30T21:17:13Z | - |
dc.date.issued | 2025 | - |
dc.identifier.issn | 2813-3463 | - |
dc.identifier.uri | https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/19867 | - |
dc.description.abstract | Previous studies in the Salado River Basin (Argentina) demonstrated that the introduced forage species, Lotus tenuis Waldst. & Kit. ex Wild. (Fabaceae), possesses high tolerance to abiotic stresses—including flooding, alkalinity, salinity, and drought. The efficient biological fixation of nitrogen in a region with a scarce presence of native legumes is one of its advantages. Despite these qualities, a year-long characterization of cell wall (CW) polysaccharides in Lotus tenuis and their relationship with the high nutritional quality is missing. In this study, seasonal parametric investigations of L. tenuis, regarding its photosynthetic and ionic status, modifications in CW composition, and concomitant nutritional quality, were performed. Our results demonstrate the high plant digestibility and protein content of this legume, even in summer, when most accompanying species reduce their forage quality. Regarding gas production kinetics (in vitro production is a proxy for the animal rumen’s output), spring biomass had the highest values. The CW material yields are similar throughout the year, but with differences in polysaccharide composition. In summer and winter, pectins predominate, while in the regrowth periods (spring and autumn), pectins and β-glucans are found in similar amounts. This work confirms that Lotus tenuis can help optimize grassland productivity in challenging mesophytic terrains to increase livestock productivity through environmentally friendly services. | es |
dc.format | application/pdf | es |
dc.language.iso | eng | es |
dc.publisher | MDPI | es |
dc.relation | Las paredes celulares y su impacto en la alimentación y la salud | es |
dc.rights | Atribución 4.0 Internacional | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | * |
dc.source | Grasses. 2025, 4(2) | es |
dc.subject | Lotus tenuis | es |
dc.subject | FORRAJES | es |
dc.subject | PARED CELULAR | es |
dc.title | Overcoming Forage Challenges in Mesophytic Grasslands—The Advantages of Lotus tenuis | es |
dc.type | Artículo | es |
dc.identifier.doi | 10.3390/grasses4020019 | - |
uca.issnrd | 1 | es |
uca.affiliation | Fil: Vago, María Elena. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Evaluación de Alimentos para Uso Animal; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Vago, María Elena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Fernandez, Paula Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Ezquiaga, Juan Pedro. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Maiale, Santiago Javier. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Maiale, Santiago Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Rodriguez, Andrés Alberto. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Rodriguez, Andrés Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Acosta, Juan Manuel. Instituto de Botánica Darwinion; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Acosta, Juan Manuel. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias. Cátedra de Botánica Sistemática y Vegetación; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Gortari, Maximiliano. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Gortari, Maximiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; Argentina | es |
uca.version | publishedVersion | es |
item.grantfulltext | open | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.languageiso639-1 | en | - |
crisitem.project.funder | Pontificia Universidad Católica Argentina | - |
crisitem.project.grantno | ALT-00006316 | - |
crisitem.author.dept | Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias | - |
crisitem.author.dept | Laboratorio de evaluación de alimentos para uso animal (LEAA) | - |
crisitem.author.dept | Universidad de Buenos Aires | - |
crisitem.author.dept | Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0002-5033-3212 | - |
crisitem.author.parentorg | Pontificia Universidad Católica Argentina | - |
crisitem.author.parentorg | Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias | - |
Aparece en las colecciones: | Artículos |
Ficheros en este ítem:
Fichero | Descripción | Tamaño | Formato | |
---|---|---|---|---|
overcoming-forage-challenges.pdf | 2,72 MB | Adobe PDF | ![]() Visualizar/Abrir | |
grasses-3531997-supplementary.pdf | Material suplementario | 460,5 kB | Adobe PDF | ![]() Visualizar/Abrir |
Este ítem está sujeto a una Licencia Creative Commons