Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/19867
Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorVago, María Elenaes
dc.contributor.authorFernandez, Paula Virginiaes
dc.contributor.authorEzquiaga, Juan Pedroes
dc.contributor.authorMaiale, Santiago Javieres
dc.contributor.authorRodriguez, Andrés Albertoes
dc.contributor.authorAcosta, Juan Manueles
dc.contributor.authorGortari, Maximilianoes
dc.contributor.authorRuiz, Oscar Adolfoes
dc.contributor.authorCiancia, Marinaes
dc.date.accessioned2025-05-30T21:17:13Z-
dc.date.available2025-05-30T21:17:13Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.issn2813-3463-
dc.identifier.urihttps://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/19867-
dc.description.abstractPrevious studies in the Salado River Basin (Argentina) demonstrated that the introduced forage species, Lotus tenuis Waldst. & Kit. ex Wild. (Fabaceae), possesses high tolerance to abiotic stresses—including flooding, alkalinity, salinity, and drought. The efficient biological fixation of nitrogen in a region with a scarce presence of native legumes is one of its advantages. Despite these qualities, a year-long characterization of cell wall (CW) polysaccharides in Lotus tenuis and their relationship with the high nutritional quality is missing. In this study, seasonal parametric investigations of L. tenuis, regarding its photosynthetic and ionic status, modifications in CW composition, and concomitant nutritional quality, were performed. Our results demonstrate the high plant digestibility and protein content of this legume, even in summer, when most accompanying species reduce their forage quality. Regarding gas production kinetics (in vitro production is a proxy for the animal rumen’s output), spring biomass had the highest values. The CW material yields are similar throughout the year, but with differences in polysaccharide composition. In summer and winter, pectins predominate, while in the regrowth periods (spring and autumn), pectins and β-glucans are found in similar amounts. This work confirms that Lotus tenuis can help optimize grassland productivity in challenging mesophytic terrains to increase livestock productivity through environmentally friendly services.es
dc.formatapplication/pdfes
dc.language.isoenges
dc.publisherMDPIes
dc.relationLas paredes celulares y su impacto en la alimentación y la saludes
dc.rightsAtribución 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceGrasses. 2025, 4(2)es
dc.subjectLotus tenuises
dc.subjectFORRAJESes
dc.subjectPARED CELULARes
dc.titleOvercoming Forage Challenges in Mesophytic Grasslands—The Advantages of Lotus tenuises
dc.typeArtículoes
dc.identifier.doi10.3390/grasses4020019-
uca.issnrd1es
uca.affiliationFil: Vago, María Elena. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Evaluación de Alimentos para Uso Animal; Argentinaes
uca.affiliationFil: Vago, María Elena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Fernandez, Paula Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; Argentinaes
uca.affiliationFil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Ezquiaga, Juan Pedro. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; Argentinaes
uca.affiliationFil: Maiale, Santiago Javier. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentinaes
uca.affiliationFil: Maiale, Santiago Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Rodriguez, Andrés Alberto. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentinaes
uca.affiliationFil: Rodriguez, Andrés Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Acosta, Juan Manuel. Instituto de Botánica Darwinion; Argentinaes
uca.affiliationFil: Acosta, Juan Manuel. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias. Cátedra de Botánica Sistemática y Vegetación; Argentinaes
uca.affiliationFil: Gortari, Maximiliano. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentinaes
uca.affiliationFil: Gortari, Maximiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Ruiz, Oscar Adolfo. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; Argentinaes
uca.affiliationFil: Ruiz, Oscar Adolfo. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentinaes
uca.affiliationFil: Ruiz, Oscar Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; Argentinaes
uca.versionpublishedVersiones
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1en-
crisitem.project.funderPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.project.grantnoALT-00006316-
crisitem.author.deptFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.deptLaboratorio de evaluación de alimentos para uso animal (LEAA)-
crisitem.author.deptUniversidad de Buenos Aires-
crisitem.author.deptConsejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas-
crisitem.author.orcid0000-0002-5033-3212-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
Aparece en las colecciones: Artículos
Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato
overcoming-forage-challenges.pdf2,72 MBAdobe PDFVista previa
Visualizar/Abrir
grasses-3531997-supplementary.pdfMaterial suplementario460,5 kBAdobe PDFVista previa
Visualizar/Abrir
Mostrar el registro sencillo del ítem

Google ScholarTM

Ver en Google Scholar


Altmetric

Altmetric


Este ítem está sujeto a una Licencia Creative Commons Creative Commons