Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/18360
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Fernandez, Paula Virginia | es |
dc.contributor.author | Vago, María Elena | es |
dc.contributor.author | Ezquiaga, Juan Pedro | es |
dc.contributor.author | Maiale, Santiago | es |
dc.contributor.author | Rodriguez, Andrés | es |
dc.contributor.author | Acosta, Juan Manuel | es |
dc.contributor.author | Gortari, Maximiliano | es |
dc.contributor.author | Ruiz, Oscar Adolfo | es |
dc.contributor.author | Ciancia, Marina | es |
dc.date.accessioned | 2024-07-01T22:58:23Z | - |
dc.date.available | 2024-07-01T22:58:23Z | - |
dc.date.issued | 2024 | - |
dc.identifier.citation | Fernandez, P. V. et al. Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows [en linea]. Plant Stress. 2024 (13)100519. doi: 10.1016/j.stress.2024.100519. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/18360 | es |
dc.identifier.issn | 2667-064X (online) | - |
dc.identifier.uri | https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/18360 | - |
dc.description.abstract | Abstract: The genus Distichlis comprises halophytic perennial C4 grasses which grow in very extreme conditions. It is distributed throughout almost the entire American continent. Despite these interesting characteristics, studies on these plants are relatively scarce, and their ecological and productive value deserves to be further explored. In this work, nutritional aspects, and composition of the cell walls of the aerial part (leaves and shoots) of D. laxiflora Hack were studied. Their changes over four samplings in different seasons, in two nearby sites: a halophytic meadow (H), and a mesophytic meadow (M), were analyzed. Photosynthetic efficiency and K/Na ratio were determined as stress indicators. Plants of sites H and M have similar cell wall content except for spring when plants from site H show lower values. Also, the spring samples present a markedly higher in vitro digestibility for site H. In agreement, samples from site H contain lower amounts of glucuronoarabinoxylans and β-glucans. The protein content is lower in site H, except for spring, and with a maximum in summer for site M. This work shows some changes in the cell walls of D. laxiflora in response to salinity, and these changes influence the digestibility of this material. Spring, coinciding with the regrowth cycle of this plant and with the worst stress indicators, is the season when plants of the halophytic site show the highest nutritional quality for grazing cattle. | es |
dc.format | application/pdf | es |
dc.language.iso | eng | es |
dc.publisher | Elsevier | es |
dc.rights | Acceso abierto | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ | * |
dc.source | Plant Stress. 2024 (13)100519 | es |
dc.subject | DISTICHLIS LAXIFLORA | es |
dc.subject | PARED CELULAR | es |
dc.subject | GLUCURONOARABINOXILANOS | es |
dc.subject | PASTIZALES | es |
dc.subject | CALIDAD DEL FORRAJE | es |
dc.subject | SALINIDAD | es |
dc.subject | GANADO | es |
dc.title | Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows | es |
dc.type | Artículo | es |
dc.identifier.doi | 10.1016/j.stress.2024.100519 | - |
uca.disciplina | MEDICINA | es |
uca.issnrd | 1 | es |
uca.affiliation | Fil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Fernandez, Paula Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Vago, María Elena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Vago, María Elena. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias. Laboratorio de Evaluación de Alimentos para Uso Animal; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Ezquiaga, Juan Pedro. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Maiale, Santiago. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Rodriguez, Andrés. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Acosta, Juan Manuel. Instituto de Botánica Darwinion; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Acosta, Juan Manuel. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Gortari, Maximiliano. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Ciancia, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina | es |
uca.version | publishedVersion | es |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.languageiso639-1 | en | - |
crisitem.author.dept | Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias | - |
crisitem.author.dept | Laboratorio de evaluación de alimentos para uso animal (LEAA) | - |
crisitem.author.dept | Universidad de Buenos Aires | - |
crisitem.author.dept | Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas | - |
crisitem.author.parentorg | Pontificia Universidad Católica Argentina | - |
crisitem.author.parentorg | Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias | - |
Appears in Collections: | Artículos |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
cell-wall-composition.pdf | 5,48 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License