Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/18329
Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorBaeza, Rosaes
dc.contributor.authorBusso Casati, Carolinaes
dc.contributor.authorSánchez, Virginia Estelaes
dc.contributor.authorLópez, Paulaes
dc.contributor.authorChirife, Jorgees
dc.coverage.spatialArgentinaes
dc.date.accessioned2024-06-25T12:17:11Z-
dc.date.available2024-06-25T12:17:11Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationBaeza, R. et al. Physicochemical properties and anthocyanin content of commercially manufactued elderberry jams from Patagonia (Argentina) [en línea]. International Journal of Food Engineering. 2024, 20 (1). doi: 10.1515/ijfe-2023-0123. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/18329es
dc.identifier.issn1556-3758-
dc.identifier.urihttps://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/18329-
dc.description.abstractAbstract: Commercially manufactured elderberry jams elaborated in Patagonia, Argentina, were analyzed for physico-chemical characteristics. Water activity (aw) ranged between 0.758 and 0.972 and total monomeric anthocyanin (TMA) content varied from 2.4 up to 55 mg Cy-3G/100 g jam. Relationship between aw and °Brix in jams was described using an equation for correlating water activity in non electrolyte solutions. Elderberry jam samples were stored at 38 °C and samples periodically withdrawn for analysis. TMA degraded following first order reaction kinetics and color parameter a* decreased during storage while parameter h° increased. Water activity and presence of fructose in jams increased rate of TMA destruction and adversely affected color changes. Studies with sugar solutions containing an thocyanins confirmed TMA degradation is faster in models having reducing sugars than in the presence of sucrose. It is shown that sucrose may undergo hydrolysis during acid catalyzed storage at 38 °C and pH 3.5.es
dc.formatapplication/pdfes
dc.language.isoenges
dc.publisherDe Gruyteres
dc.rightsAcceso restringido*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.sourceInternational Journal of Food Engineering. 2024, 20 (1).es
dc.subjectSAUCOes
dc.subjectMERMELADAS EN CONSERVAes
dc.subjectANTOCIANINASes
dc.subjectEDAD DE ALMACENAMIENTOes
dc.subjectPOLIFENOLESes
dc.subjectCOLORes
dc.titlePhysicochemical properties and anthocyanin content of commercially manufactured elderberry jams from Patagonia (Argentina)es
dc.typeArtículoes
dc.identifier.doi10.1515/ijfe-2023-0123-
uca.disciplinaINGENIERIA EN ALIMENTOSes
uca.issnrd0es
uca.affiliationFil: Baeza, Rosa. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias; Argentinaes
uca.affiliationFil: Busso Casati, Carolina. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias; Argentinaes
uca.affiliationFil: Sánchez, Virginia Estela. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias; Argentinaes
uca.affiliationFil: López, Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: López, Paula. Universidad de Buenos Aires. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentinaes
uca.affiliationFil: López, Paula. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentinaes
uca.versionpublishedVersiones
item.languageiso639-1en-
item.grantfulltextreserved-
item.fulltextWith Fulltext-
crisitem.author.deptFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.deptFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.deptFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.deptLaboratorio de Ingeniería en Alimentos-
crisitem.author.deptFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.deptLaboratorio de Ingeniería en Alimentos-
crisitem.author.orcid0000-0003-2138-0017-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
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