Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem:
https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/18072
Campo DC | Valor | Lengua/Idioma |
---|---|---|
dc.contributor.author | Pérez‑Pizá, M. C. | es |
dc.contributor.author | Vicente, S. | es |
dc.contributor.author | Castellari, C. C. | es |
dc.contributor.author | Mousegne, F. | es |
dc.contributor.author | Cornejo, P. | es |
dc.contributor.author | Ibañez, V. N. | es |
dc.contributor.author | Sansiñena, Marina Julia | es |
dc.contributor.author | Vago, María Elena | es |
dc.contributor.author | Stenglein, S. A. | es |
dc.contributor.author | Pacin, A. | es |
dc.contributor.author | Jecke, F. | es |
dc.date.accessioned | 2024-05-09T12:15:55Z | - |
dc.date.accessioned | 2024-05-09T12:16:19Z | - |
dc.date.available | 2024-05-09T12:15:55Z | - |
dc.date.available | 2024-05-09T12:16:19Z | - |
dc.date.issued | 2024 | - |
dc.identifier.citation | Pérez‑Pizá, M. C., et al. Timing is everything: how planting period shapes nutritional quality, mycobiota characteristics, and mycotoxin contamination in maize (Zea mays) grains [en línea]. European Journal of Plant Pathology. 2024, 169 doi:10.1007/s10658-024-02820-5 | es |
dc.identifier.issn | 0929-1873 | - |
dc.identifier.issn | 1573-8469 | - |
dc.identifier.uri | https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/18072 | - |
dc.description.abstract | Abstract: Maize (Zea mays L.) is crucial in global grain markets and food/feed production. Fungal contamination in ears can adversely afect crop yield and diminish the nutritional value of grains. Moreover, many of the main pathogens afecting maize are producers of mycotoxins, which pose a risk to food safety. The area under late-planted maize in Argentina has increased, as more stable yields despite lower potential are expected in comparison to the early planting period. However, late-planted maize is prone to fungal infections and insect damage as well as mycotoxin contamination. This study aimed to evaluate the infuence of maize planting periods (early vs. late) on grain nutritional quality, grain mycobiota, mycotoxin levels, and their interrelationships. Two experiments were conducted at Buenos Aires (Argentina) using thirteen genetically stable maize hybrids. Early planting occurred on October 5 (2020) whereas late planting was performed on December 12 (2020). Grain yield, number of grains per square meter, and thousand grain weight were measured at harvest and representative samples of grains were used for the laboratory analyses. The results demonstrated that early-planted maize exhibited high grain nutritional quality and low levels of toxigenic fungal mycobiota. In contrast, late-planted maize displayed low nutritional quality, increased presence of toxigenic mycobiota, and high contamination with elevated levels of fumonisins (a major mycotoxin). This study highlights the impact of planting period on grain yield, grain quality, and mycotoxin contamination, and it emphasizes the need for more research and regulatory considerations in this feld. | es |
dc.format | application/pdf | es |
dc.language.iso | spa | es |
dc.publisher | Springer | es |
dc.relation | Las paredes celulares y su impacto en la alimentación y la salud | - |
dc.rights | Atribución 4.0 Internacional | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | * |
dc.source | European Journal of Plant Pathology. 2024, 169 | es |
dc.subject | MAIZ | es |
dc.subject | VALOR NUTRITIVO | es |
dc.subject | MICOTOXINAS | es |
dc.subject | MICOBIOTA | es |
dc.title | Timing is everything: how planting period shapes nutritional quality, mycobiota characteristics, and mycotoxin contamination in maize (Zea mays) grains | es |
dc.type | Artículo | es |
dc.identifier.doi | 10.1007/s10658-024-02820-5 | - |
uca.disciplina | CIENCIAS AGRARIAS | es |
uca.issnrd | 0 | es |
uca.affiliation | Fil: Pérez‑Pizá, M. C. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia. Cátedra de Fitopatología; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Pérez‑Pizá, M. C. Consejo Nacional de Investigaciones Científcas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Vicente, S. Comisión de Investigaciones Científcas de La Provincia de Buenos Aires; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Vicente, S. Fundación de Investigaciones Científcas Teresa Benedicta de La Cruz; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Castellari, C. C. Universidad Nacional de Mar del Plata, Balcarce. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Mousegne, F. Universidad Del Salvador. Facultad de Ciencias Agrarias y Veterinarias; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Pérez‑Pizá, M. C. Universidad Del Salvador. Facultad de Ciencias Agrarias y Veterinarias; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Mousegne, F. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Agencia de Extensión Rural San Antonio de Areco; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Cornejo, P. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de Zonas Áridas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Cornejo, P. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Ibañez, V. N. Université Paris-Saclay; Francia | es |
uca.affiliation | Fil: Ibañez, V. N. Université Evry; Francia | es |
uca.affiliation | Fil: Ibañez, V. N. Université Paris Diderot; Francia | es |
uca.affiliation | Fil: Sansiñena, Marina Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científcas y Técnicas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Vago, María Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científcas y Técnicas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Vago, María Elena. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Stenglein, S. A. Consejo Nacional de Investigaciones Científcas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Stenglein, S. A. Universidad Nacional del Centro de La Provincia de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Pacin, A. Fundación de Investigaciones Científcas Teresa Benedicta de La Cruz; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Pacin, A. Universidad Del Salvador. Facultad de Ciencias Agrarias y Veterinarias; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Jecke, F. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Agencia de Extensión Rural San Antonio de Areco; Argentina | es |
uca.version | publishedVersion | es |
item.languageiso639-1 | es | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.grantfulltext | open | - |
crisitem.project.funder | Pontificia Universidad Católica Argentina | - |
crisitem.project.grantno | ALT-00006316 | - |
crisitem.author.dept | Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias | - |
crisitem.author.dept | Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias | - |
crisitem.author.dept | Laboratorio de evaluación de alimentos para uso animal (LEAA) | - |
crisitem.author.parentorg | Pontificia Universidad Católica Argentina | - |
crisitem.author.parentorg | Pontificia Universidad Católica Argentina | - |
crisitem.author.parentorg | Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias | - |
Aparece en las colecciones: | Artículos Artículos |
Ficheros en este ítem:
Fichero | Descripción | Tamaño | Formato | |
---|---|---|---|---|
thmb.jpg | 9,94 kB | JPEG | Visualizar/Abrir | |
timing-is-everything.pdf | 1,24 MB | Adobe PDF |
Este ítem está sujeto a una licencia Creative Commons Licencia Creative Commons