Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/16715
Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorSánchez, Virginia Estelaes
dc.contributor.authorBaeza, Rosaes
dc.contributor.authorGalmarini, Mara Virginiaes
dc.contributor.authorZamora, María Claraes
dc.contributor.authorChirife, Jorgees
dc.date.accessioned2023-07-11T11:23:41Z-
dc.date.available2023-07-11T11:23:41Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifier.citationSánchez, V.E., et al. Freeze-drying encapsulation of red wine polyphenols in an amorphous matrix of maltodextrin [en línea]. Food and Bioprocess Technology. 2013, 6 doi:10.1007/s11947-011-0654-z Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/16715es
dc.identifier.issn1935-5130-
dc.identifier.issn1935-5149-
dc.identifier.urihttps://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/16715-
dc.description.abstractAbstract: Maltodextrin DE 10 was added to Argentine red wine (Cabernet Sauvignon) in a 20% concentration (total weight basis), and the resulting solution was freeze-dried. Water and almost all ethanol were eliminated during freezedrying leaving an amorphous glassy maltodextrin microstructure (i.e., “wine powder”), containing the red wine's polyphenols (as well as other non-volatile constituents of the dry extract). Almost no loss of total polyphenols was found in the freeze-drying process. Upon milling, the maltodextrin microstructure yielded a free-flowing powder, and its glassy nature was confirmed by measuring its glass transition temperature (Tg). After 15 days, storage at 38 °C total polyphenols content in the “wine powder” remained practically unchanged. This free-flowing powder contained 3.7 times the concentration of polyphenols in red wine, while only containing less than 1% ethanol. This might be added to other powdered foods as a source of wine polyphenols.es
dc.formatapplication/pdfes
dc.language.isoenges
dc.publisherSpringeres
dc.rightsAcceso restringido*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceFood and Bioprocess Technology. 2013, 6es
dc.subjectPOLIFENOLESes
dc.subjectVINO TINTOes
dc.subjectMALTODEXTRINAes
dc.subjectLIOFILIZACIONes
dc.titleFreeze-drying encapsulation of red wine polyphenols in an amorphous matrix of maltodextrines
dc.typeArtículoes
dc.identifier.doi10.1007/s11947-011-0654-z-
uca.disciplinaINGENIERIA EN ALIMENTOSes
uca.issnrd1es
uca.affiliationFil: Sánchez, Virginia Estela. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentinaes
uca.affiliationFil: Baeza, Rosa. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentinaes
uca.affiliationFil: Galmarini, Mara Virginia. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentinaes
uca.affiliationFil: Galmarini, Mara Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Zamora, María Clara. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentinaes
uca.affiliationFil: Zamora, María Clara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Chirife, Jorge. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentinaes
uca.versionpublishedVersiones
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1en-
crisitem.author.deptFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.deptLaboratorio de Ingeniería en Alimentos-
crisitem.author.deptFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.deptFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.deptFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.deptFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.deptLaboratorio de Ingeniería en Alimentos-
crisitem.author.orcid0000-0003-2138-0017-
crisitem.author.orcid0000-0002-2900-4529-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
Aparece en las colecciones: Artículos
Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato
thumb.pdf58,01 kBAdobe PDFVista previa
Visualizar/Abrir
freeze-drying-encapsulation.pdf167,5 kBAdobe PDF  
Mostrar el registro sencillo del ítem

Visualizaciones de página(s)

33
comprobado en 27-abr-2024

Descarga(s)

26
comprobado en 27-abr-2024

Google ScholarTM

Consultar


Altmetric


Este ítem está sujeto a una licencia Creative Commons Licencia Creative Commons Creative Commons