Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/15098
Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorGalmarini, Mara Virginiaes
dc.contributor.authorSchebor, Carolinaes
dc.contributor.authorZamora, María Claraes
dc.contributor.authorChirife, Jorgees
dc.date.accessioned2022-09-26T17:45:29Z-
dc.date.available2022-09-26T17:45:29Z-
dc.date.issued2008-
dc.identifier.citationGalmarini, M. V. et al. The effect of trehalose, sucrose and maltodextrin addition on physicochemical and sensory aspects of freeze - dried strawberry puree [en línea]. Postprint del artículo publicado en: International Journal of Food Science & Technology. 2008, 44 (10). doi: Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/15098es
dc.identifier.issn1365-2621 (en línea)-
dc.identifier.urihttps://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/15098-
dc.description.abstractAbstract: Use of trehalose as a novel drying aid to produce freeze-dried strawberry puree was studied and compared with conventional drying aids for fruit purees, namely sucrose and maltodextrin (MD). Glass transition temperature (Tg), colour, sensory profile and consumer preference were determined. Purees dried with MD and ⁄ or trehalose presented higher Tg values as compared to sucrose. Sensory evaluation indicated that samples dried with trehalose retained fresh strawberry aroma and flavour, keeping a good sweetness ⁄ sourness balance, while puree dried with sucrose was mostly sweet. Addition of MD caused an increase in products visual viscosity and sourness, attributes which were negatively correlated to preference. Trehalose presented several advantages for increasing the quality of freeze dried fruit purees. It raised Tg, gave an adequate sweetness ⁄ sourness balance, and allowed a better perception of fresh strawberry flavour.es
dc.formatapplication/pdfes
dc.language.isoenges
dc.publisherInstituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos (Reino Unido)es
dc.rightsAcceso abierto*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.sourcePostprint del artículo publicado en: International Journal of Food Science & Technology. 2008, 44 (10)es
dc.subjectMALTODEXTRINAes
dc.subjectTREHALOSAes
dc.subjectSACAROSAes
dc.subjectFISICOQUIMICAes
dc.subjectANALISIS SENSORIALes
dc.subjectTECNOLOGIAes
dc.subjectALIMENTOSes
dc.subjectINGENIERIA EN ALIMENTOSes
dc.subjectCONGELACIONes
dc.titleThe effect of trehalose, sucrose and maltodextrin addition on physicochemical and sensory aspects of freeze - dried strawberry pureees
dc.typeArtículoes
dc.identifier.doi10.1111/j.1365-2621.2008.01890.x-
uca.disciplinaINGENIERIA EN ALIMENTOSes
uca.issnrd1es
uca.affiliationFil: Galmarini, Mara V. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Galmarini, Mara V. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentinaes
uca.affiliationFil: Schebor, Carolina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias,; Argentinaes
uca.affiliationFil: Schebor, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Zamora, María Clara. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentinaes
uca.affiliationFil: Zamora, María Clara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Chirife, Jorge. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentinaes
uca.versionacceptedVersiones
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1en-
crisitem.author.deptFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.deptFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.deptFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.deptLaboratorio de Ingeniería en Alimentos-
crisitem.author.orcid0000-0002-2900-4529-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
Aparece en las colecciones: Artículos
Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato
effect-trehalose.pdf214 kBAdobe PDFVista previa
Visualizar/Abrir
Mostrar el registro sencillo del ítem

Visualizaciones de página(s)

47
comprobado en 27-abr-2024

Descarga(s)

182
comprobado en 27-abr-2024

Google ScholarTM

Consultar


Altmetric


Este ítem está sujeto a una licencia Creative Commons Licencia Creative Commons Creative Commons