Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/14109
Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorPiccirilli, G. N.es
dc.contributor.authorSoazo, Marinaes
dc.contributor.authorPérez, Leonardo Martínes
dc.contributor.authorDelorenzi, Néstores
dc.contributor.authorVerdini, R. A.es
dc.date.accessioned2022-06-06T15:06:34Z-
dc.date.available2022-06-06T15:06:34Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationPiccirilli, G. N. et al. Effect of storage conditions on the physicochemical characteristics of edible films based on whey protein concentrate and liquid smoke [en línea]. Food Hydrocolloids 87 (2), 2019. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2018.08.015. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/14109es
dc.identifier.issn0268-005X-
dc.identifier.urihttps://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/14109-
dc.description.abstractIn this study, whey protein concentrate-based edible films incorporated with 10% w/w of liquid smoke were prepared by casting and stored at 8 °C and 25 °C. The effect of storage conditions on physicochemical stability of films was studied. Light transmission, transparency, color, total content of carbonyl derivatives, browning index, moisture content, solubility, thickness, mechanical properties, SEM micrographs and FTIR spectra were evaluated after 0, 7, 14, 21 and 28 days of storage. Thickness and transparency did not change after 28 days of storage at any storage condition. Tensile strength and total difference color increased when storage was performed at 25 °C. Moisture content decreased after 7 days of storage for both storage conditions, but the effect was much more significant at 25 °C. Solubility decreased after 7 days of storage at 25 °C and after 28 days of storage at 8 °C. The main changes observed at 25 °C were caused by the loss of moisture and by the progress of the Maillard reaction. In general, the physicochemical characteristics of films were better preserved at 8 °C, indicating that films can be used to package foods that are stored under refrigeration conditionses
dc.formatapplication/pdfes
dc.language.isoenges
dc.publisherElsevieres
dc.rightsAcceso restringido*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.sourceFood Hydrocolloids 87 (2), 2019es
dc.subjectALMACENAMIENTOes
dc.subjectENVASADO DE ALIMENTOSes
dc.subjectPELICULASes
dc.subjectRECUBRIMIENTOSes
dc.titleEffect of storage conditions on the physicochemical characteristics of edible films based on whey protein concentrate and liquid smokees
dc.typeArtículoes
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2018.08.015-
uca.disciplinaINGENIERIA EN ALIMENTOSes
uca.issnrd1es
uca.affiliationFil: Piccirilli, G. N. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmaceúticas. Instituto de Química Rosario; Argentinaes
uca.affiliationFil: Piccirilli, G. N. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmaceúticas. Departamento de Ciencias de los Alimentos y del Medio ambiente. Área Bromatología y Nutrición; Argentinaes
uca.affiliationFil: Soazo, Marina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmaceúticas. Instituto de Química Rosario; Argentinaes
uca.affiliationFil: Soazo, Marina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmaceúticas. Departamento de Ciencias de los Alimentos y del Medio ambiente. Área Bromatología y Nutrición; Argentinaes
uca.affiliationFil: Pérez, Leonardo Martín. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmaceúticas. Instituto de Química Rosario; Argentinaes
uca.affiliationFil: Delorenzi, Méstor. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmaceúticas. Departamento de Tecnología. Área Tecnlogía de Alimentos; Argentinaes
uca.affiliationFil: Verdini, R.A. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmaceúticas. Instituto de Química Rosario; Argentinaes
uca.affiliationFil: Verdini, R.A. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmaceúticas. Departamento de Ciencias de los Alimentos y del Medio ambiente. Área Bromatología y Nutrición; Argentinaes
uca.versionpublishedVersiones
item.grantfulltextembargo_21000101-
item.languageiso639-1en-
item.fulltextWith Fulltext-
crisitem.author.deptFacultad de Química e Ingeniería del Rosario-
crisitem.author.deptInstituto de Investigaciones en Ingeniería Ambiental, Química y Biotecnología Aplicada (INGEBIO)-
crisitem.author.orcid0000-0002-4125-3536-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgFacultad de Química e Ingeniería del Rosario-
Aparece en las colecciones: Artículos
Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato   Login
effect-storage-conditions-physicochemical.pdf2,28 MBAdobe PDF    SOLICITAR ACCESO
Mostrar el registro sencillo del ítem

Visualizaciones de página(s)

57
comprobado en 27-abr-2024

Descarga(s)

15
comprobado en 27-abr-2024

Google ScholarTM

Ver en Google Scholar


Altmetric

Altmetric


Este ítem está sujeto a una Licencia Creative Commons Creative Commons