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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorVago, María Elenaes
dc.contributor.authorJaurena, Gustavoes
dc.contributor.authorEstevez, José M.es
dc.contributor.authorAgueda Castro, Maríaes
dc.contributor.authorZavala, Jorge Albertoes
dc.contributor.authorCiancia, Marinaes
dc.date.accessioned2021-08-20T00:25:23Z-
dc.date.available2021-08-20T00:25:23Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationVago, M. E., et al. Salt stress on Lotus tenuis triggers cell wall polysaccharide changes affecting their digestibility by ruminants [en línea]. Post print de artículo publicado en: Plant Physiology and Biochemistry. 2021, 166. doi: 10.1016/j.plaphy.2021.05.049. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/12126es
dc.identifier.issn0981-9428 (online)-
dc.identifier.urihttps://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/12126-
dc.description.abstractAbstract: Lotus tenuis is a glycophytic forage legume (Fabaceae) used in feeding ruminants that can grow under salinity and waterlogging stresses. Plants obtained in controlled conditions were affected negatively in their growth by the effect of salt. Results from sequential extraction of plant cell wall polysaccharides and chemical characterization were related to those from nutritional parameters used to assess ruminants feedstuffs (Van Soest detergent system). Shoots and leaves were analyzed, and the most important differences were found for shoots. The salt-stressed shoots gave lower values of neutral detergent fiber and acid detergent fiber; they produced higher amounts of reserve α-glucans, and hemicelluloses (xyloglucans and glucuronoxylans from primary and secondary cell walls, respectively) and pectins, leaving less material resistant to extraction. This effect was clearly confirmed by an in vitro gas production assay. In addition, observations by light microcopy (LM) and transmission electron microscopy (TEM), showed in some tissues thicker walls and more opened cell wall structures in regard to control samples, which could allow easier access of degrading enzymes in the rumen. Although the plant biomass of Lotus tenuis produced under salt stress was lower, its quality as forage improved due to production of increased quantities of more digestible polysaccharides.es
dc.formatapplication/pdfes
dc.language.isoenges
dc.publisherElsevieres
dc.rightsAcceso abierto. 24 meses de embargo*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.sourcePlant Physiology and Biochemistry. 2021, 166es
dc.subjectRUMIANTEes
dc.subjectLOTUS TENUISes
dc.subjectSALINIDADes
dc.subjectGANADERIAes
dc.subjectNUTRICION ANIMALes
dc.subjectPARED CELULARes
dc.titleSalt stress on Lotus tenuis triggers cell wall polysaccharide changes affecting their digestibility by ruminantses
dc.typeArtículoes
dc.identifier.doi10.1016/j.plaphy.2021.05.049-
uca.disciplinaCIENCIAS AGRARIASes
uca.issnrd1es
uca.affiliationFil: Vago, María Elena. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias. Laboratorio de Evaluación de Alimentos para Uso Animal; Argentinaes
uca.affiliationFil: Jaurena, Gustavo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Animal. Cátedra de Nutrición Animal; Argentinaes
uca.affiliationFil: Estevez, José M. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentinaes
uca.affiliationFil: Estevez, José M. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Estevez, José M. Universidad Andres Bello.Facultad de Ciencias de La Vida. Centro de Biotecnología Vegetal; Chilees
uca.affiliationFil: Estevez, José M. Millennium Institute for Integrative Biology; Chilees
uca.affiliationFil: Agueda Castro, María. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Laboratorio de Anatomía Vegetal Aplicada; Argentinaes
uca.affiliationFil: Zavala, Jorge Alberto. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentinaes
uca.affiliationFil: Zavala, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentinaes
uca.affiliationFil: Ciancia, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes
uca.versionacceptedVersiones
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1en-
crisitem.author.deptFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
crisitem.author.deptLaboratorio de evaluación de alimentos para uso animal (LEAA)-
crisitem.author.deptUniversidad de Buenos Aires-
crisitem.author.deptFundación Instituto Leloir-
crisitem.author.deptConsejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas-
crisitem.author.deptUniversidad de Buenos Aires-
crisitem.author.deptUniversidad de Buenos Aires-
crisitem.author.deptConsejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas-
crisitem.author.deptUniversidad de Buenos Aires-
crisitem.author.deptConsejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas-
crisitem.author.orcid0000-0002-5033-3212-
crisitem.author.parentorgPontificia Universidad Católica Argentina-
crisitem.author.parentorgFacultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias-
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