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https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/11468
Campo DC | Valor | Lengua/Idioma |
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dc.contributor.author | Svetaz, Laura A. | es |
dc.contributor.author | Di Liberto, Melina G. | es |
dc.contributor.author | Zanardi, María Marta | es |
dc.contributor.author | Suárez, Alejandra G. | es |
dc.contributor.author | Zacchino, Susana A. | es |
dc.date.accessioned | 2021-05-03T13:24:59Z | - |
dc.date.available | 2021-05-03T13:24:59Z | - |
dc.date.issued | 2014 | - |
dc.identifier.citation | Svetaz, L. A., Di Liberto, M. G., Zanardi, M. M., Suárez, A. G., Zacchino, S.A. Efficient production of the flavoring agent zingerone and of both (r)- and (s)-zingerols via green fungal biocatalysis: comparative antifungal activities between enantiomers [en línea]. International Journal of Molecular Sciences. 2014 (15). Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/11468 | es |
dc.identifier.issn | 1422-0067 | - |
dc.identifier.uri | https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/11468 | - |
dc.description.abstract | Abstract: Zingerone (1) and both chiral forms of zingerol (2) were obtained from dehydrozingerone (3) by biotransformation with filamentous fungi. The bioconversion of 3 with A. fumigatus, G. candidum or R. oryzae allowed the production of 1 as the sole product at 8 h and in 81%–90% at 72 h. In turn, A. flavus, A. niger, C. echinulata, M. circinelloides and P. citrinum produced 1 at 8 h, but at 72 h alcohol 2 was obtained as the major product (74%–99%). Among them, A. niger and M. circinelloides led to the anti-Prelog zingerol (R)-2 in only one step with high conversion rates and ee. Instead, C. echinulata and P. citrinum allowed to obtain (S)-2 in only one step, with high conversion rates and ee. Both chiral forms of 2 were tested for antifungal properties against a panel of clinically important fungi, showing that (R)-, but not (S)-2 possessed antifungal activity. | es |
dc.format | application/pdf | es |
dc.language.iso | eng | es |
dc.publisher | MDPI | es |
dc.rights | Acceso abierto | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ | * |
dc.source | International Journal of Molecular Sciences vol.15, 2014 | es |
dc.subject | ANTIFUNGICO | es |
dc.subject | HONGOS | es |
dc.title | Efficient production of the flavoring agent zingerone and of both (r)- and (s)-zingerols via green fungal biocatalysis: comparative antifungal activities between enantiomers | es |
dc.type | Artículo | es |
dc.identifier.doi | 10.3390/ijms151222042 | - |
uca.disciplina | QUIMICA | es |
uca.issnrd | 1 | es |
uca.affiliation | Fil: Svetaz, Laura A. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Di Liberto, Melina G. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Zanardi, María M. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas, ; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Zanardi, María M. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas de Argentina. Instituto de Química Rosario; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Suárez, Alejandra G. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas, ; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Suárez, Alejandra G. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas de Argentina. Instituto de Química Rosario; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Zacchino, Susana A. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina | es |
uca.version | publishedVersion | es |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.languageiso639-1 | en | - |
crisitem.author.dept | Facultad de Química e Ingeniería del Rosario | - |
crisitem.author.dept | Instituto de Investigaciones en Ingeniería Ambiental, Química y Biotecnología Aplicada (INGEBIO) | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0002-7145-5358 | - |
crisitem.author.parentorg | Pontificia Universidad Católica Argentina | - |
crisitem.author.parentorg | Facultad de Química e Ingeniería del Rosario | - |
Aparece en las colecciones: | Artículos |
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Fichero | Descripción | Tamaño | Formato | |
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