Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/17373
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Merayo, Manuela | es |
dc.contributor.author | Pighin, Dario | es |
dc.contributor.author | Cunzolo, Sebastián | es |
dc.contributor.author | Veggetti, Mariela | es |
dc.contributor.author | Soteras, Trinidad | es |
dc.contributor.author | Chamorro, Verónica | es |
dc.contributor.author | Pazos, Adriana | es |
dc.contributor.author | Grigioni, Gabriela | es |
dc.date.accessioned | 2023-10-31T11:11:42Z | - |
dc.date.available | 2023-10-31T11:11:42Z | - |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.identifier.citation | Merayo, M. et al. Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets [en línea]. Agriculture. 2023, 13(10), 1977. doi: 10.3390/agriculture13101977. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/17373 | es |
dc.identifier.issn | 2077-0472 | - |
dc.identifier.uri | https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/17373 | - |
dc.description.abstract | Abstract: Distiller grains (DG), which are the by-product from the bioethanol industry, represent an interesting alternative as animal feedstock. To our knowledge, little information is available on the inclusion of DG on the quality of meat from pasture-fed heifers. Thus, the aim of the present study was to evaluate the effect of DG inclusion in pasture-based systems on the main meat quality attributes of Charolais x Aberdeen Angus heifers. For this purpose, meat from heifers fed with a pasture-based diet without supplementation (P) or with 0.75% of live weight DG supplementation (PDG; DG plus dry-rolled corn, 50:50) or with 0.75% of live weight dry-rolled corn supplementation (PRC) was evaluated. Physical (pH, WHC, color, texture), sensory and nutritional (fat content, fatty acid, and amino acid profile) attributes were evaluated in beef samples. No effect of supplementation was observed on meat pH or color (p > 0.05). Meat from PDG heifers showed higher values of WBSF than meat from P heifers (p = 0.039). However, the overall tenderness evaluated by trained panelists showed no differences due to supplementation (p > 0.05). Our results indicate that the inclusion of DG as a partial corn-replacement supplementation for heifers under grazing represents a strategic tool not only related to meat quality, but also as an alternative to reduce food–feed competition. | es |
dc.format | application/pdf | es |
dc.language.iso | eng | es |
dc.publisher | MDPI | es |
dc.rights | Acceso abierto | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ | * |
dc.source | Agriculture. Vol.13, No.10, 1977. 2023 | es |
dc.subject | CARNE VACUNA | es |
dc.subject | GRANOS DE DESTILERIA | es |
dc.subject | AMINOACIDOS | es |
dc.subject | ANALISIS SENSORIAL | es |
dc.subject | COLOR CARNE | es |
dc.title | Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets | es |
dc.type | Artículo | es |
dc.identifier.doi | 10.3390/agriculture13101977 | - |
uca.disciplina | MEDICINA | es |
uca.issnrd | 1 | es |
uca.affiliation | Fil: Merayo, Manuela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Merayo, Manuela. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Merayo, Manuela. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Pighin, Dario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Pighin, Dario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Pighin, Dario. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Pighin, Dario. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Pighin, Dario. Universidad de Morón. Escuela Superior de Ingeniería, Informática y Ciencias Agroalimentarias; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Cunzolo, Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Cunzolo, Sebastián. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Cunzolo, Sebastián. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Cunzolo, Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Veggetti, Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Veggetti, Mariela. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Veggetti, Mariela. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Veggetti, Mariela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Soteras, Trinidad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Soteras, Trinidad. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Soteras, Trinidad. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Soteras, Trinidad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Chamorro, Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Chamorro, Verónica. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Chamorro, Verónica. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Chamorro, Verónica. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Pazos, Adriana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Pazos, Adriana. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Pazos, Adriana. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Pazos, Adriana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Pazos, Adriana. Universidad de Morón. Escuela Superior de Ingeniería, Informática y Ciencias Agroalimentarias; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Grigioni, Gabriela. Universidad de Morón. Escuela Superior de Ingeniería, Informática y Ciencias Agroalimentarias; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Grigioni, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Grigioni, Gabriela. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Grigioni, Gabriela. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina | es |
uca.affiliation | Fil: Grigioni, Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina | es |
uca.version | publishedVersion | es |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.languageiso639-1 | en | - |
item.grantfulltext | open | - |
Appears in Collections: | Artículos |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
meat-quality-traits.pdf | 552,62 kB | Adobe PDF | ![]() View/Open |
Page view(s)
32
checked on Apr 27, 2024
Download(s)
8
checked on Apr 27, 2024
Google ScholarTM
Check
Altmetric
Altmetric
This item is licensed under a Creative Commons License